Ar kada pastebėjote, kad pokalbio metu žmonės norėjo atsitraukti toliau nuo Jūsų bei bandė pasislėpti kitoje stalo pusėje? O Jūs tikrai nepasakėte jiems nieko blogo, netgi priešingai! Tikėtina, kad pašnekovus atbaido nemalonus burnos kvapas. Laimei, problemą galima nesunkiai įveikti. Nemalonų burnos kvapą sukelia bakterijos, kurios skaido burnos ertmėje esančius maisto likučius. Jų egzistavimui visai nebūtinas deguonis, nes jos greičiau ir aktyviau dauginasi drėgnoje, bedeguonėje terpėje.
Bakterijos, kurios sukelia nemalonų burnos kvapą, savo egzistenciją palaiko maisto likučiose ar seilėse esančiais baltymais, todėl turite suprasti, kad Jums tikrai nepavyks atsisakyti viso, bakterijų dauginimuisi palankaus maisto, tačiau šiame straipsnyje pateikiame informaciją apie maisto produktus, kurių derėtų vengti.
Kokie produktai skatina bakterijų dauginimąsi?
Pieno produktai
Sūryje, kaip ir kituose pieno produktuose, yra gausu baltymų, todėl juos ypatingai mėgsta burnos ertmėje esančios bakterijos. Jei galvojate, kad kai kurių maisto produktų vengimas padės atsikratyti nemalonaus burnos kvapo, esate neteisūs. Badavimas sulėtina seilių sekreciją ir paskatina bakterijų dauginimąsi.
Alkoholis
Alkoholiniai gėrimai išsausina burnos ertmę ir sustabdo seilių sekreciją, todėl bakterijos pradeda itin greitai veistis iš karto po alkoholio vartojimo.
Cukrus
Cukrus yra puikiai pažįstamas ėduonies sukėlėjas, tačiau tik nedaugelis žino, kad tuo pat metu bakterijoms jis suteikia dauginimuisi reikalingų medžiagų.
Česnakai
Česnakuose yra gausu aštrių, rūgštingumą skatinančių medžiagų, todėl jie sustiprina nemalonaus burnos kvapo intensyvumą. Jei mėgstate valgyti česnakus, aplinkiniai tai neabejotinai pastebės.
Cigaretės
Rūkymas nepaprastai išsausina burnos ertmės gleivinę, o tai - labai palanku bakterijų dauginimuisi. Dar 4000 nuodingų cheminių medžiagų prisideda prie nemalonaus burnos kvapo, kuris galėtų atbaidyti netgi nedorėlį šešką.