Forumas Atvirukai

Diskusijų forumas geriems žmonėms
Paieška
Reklama
Mes soc. tinkluose
Google +

Facebook'e
Reklama
Kalbykla
500
Šiandien

Vardadienį švenčia:

-PASVEIKINK-

Naujos žinutės forume
Paieška | Klubo nariai | Taisyklės

• Page 1 of 1
  • 1
Ar reikia vaikui tiek dovanų?
Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 10:28:00 | Nr. # 1
ištikima klubo narė

nuo: 2008-11-25
žinutės: 4182

dovanėlės: 20
laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Mes galime paaukoti daug ką, kad tik išpildytume jų troškimus. Vakaruose tėvai savo vaikus pradėjo išskirtinai lepinti maždaug 60-taisiais, kai ten susiformavo tipiška vartotojiška visuomenė. Nuo tada ši tendencija tik stiprėjo. Ji pasireiškė ir mūsų kraštuose.

Ar taps vaikai laimingesni nuo to, kad jų kambarius paverčiame žaislų parduotuvės filialu? Į šį ir kitus klausimus atsako vaikų psichologės Natalija Diatko ir Ani Gatesel (Annie Gatecel), psichoterapeutai Svetlana Krivcova, Jakobas Obuchovas ir Stephanas Kleržė (Stephane Clerget).

Kodėl mes per šventes apipilame vaikus dovanomis?

Vartotojiška visuomenė, kurioje mes gyvename, turėjimą laiko teisingo ir laimingo gyvenimo sinonimu. Dilema „turėti ar būti“ šiandien formuluojama taip: „turiu – vadinasi, esu“. Mus įtikinėja: vaikų laimė – gausoje, tad geri tėvai turi jį aprūpinti. Daugelį tėvų baugina net mintis, kad neišpildys ar ne iki galo išpildys savo vaiko troškimus – ne ką mažiau, nei nepritekliaus perspektyva, gimdanti kaltės jausmą. Kai kurie tėvai, negebėdami atskirti savo vaiko akimirkos užgaidų nuo tikrųjų poreikių, bijo nesuteikti jiems kažko išties svarbaus. Jiems atrodo, kad vaikas bus emociškai traumuotas jei, pavyzdžiui, pastebės, kad jo klasiokas ar geriausias draugas gavo daugiau dovanų nei jis. Taigi tėvai stengiasi pirkti dar ir dar.

Dovanų laviną gali iššaukti ir mūsų noras prislopinti kaltės jausmą: „Aš retai būnu su tavimi, esu pernelyg užimtas(-a) darbu (buitimi, kūrybine veikla, asmeniniu gyvenimu), užtai dovanoju tau visus tuos žaisliukus, kaip ženklą, kad apie tave galvoju!“

Galiausiai Kalėdos, Naujieji metai mums visiems – tai galimybė grįžti į savo pačių vaikystę. Kuo mažiau mes gaudavome dovanų per šventes, tuo labiau norime, kad vaikas nejaustų jų trūkumo.

Nutinka ir taip, kad daugelis dovanų neatitinka vaiko amžiaus ir skonio. Žaislai, kuriuos perkame vaikui, dažnai atspindi mūsų pačių norus: elektroninis geležinkelis, kurio neturėjome vaikystėje, kompiuterinis žaidimas, kuriuo patys norėtume pažaisti... Taip mes dovanojame dovanas sau, per vaiką sprendžiame savo pačių vaikystės problemas. Taigi galiausiai viskas baigiasi tuo, kad tėvai patys susidomėję žaidžia ką tik padovanotais žaislais, o vaikai džiaugiasi tokiais paprastais mažmožiais, kaip traškus blizgantis popierius, į kurį buvo suvyniota dovana, dėžutė, puošni juostelė.

Ar vaikui tinka šmaikščios dovanos su užuomina?

Maži vaikai tikriausia įsižeistų dovanų gavę mokyklos reikmenis, kasdienius rūbus „išaugimui“ ar kokią auklėjamąją knygelę „Gero elgesio taisyklės“. Neįvertins jie, jų manymu, beverčių suvenyrų, skirtų ne žaidimams, o tik lentynai papuošti. Kaip pasišaipymą mažieji supras ir dovaną su užuomina (silpnam tinginukui – svarmenis, droviam – knygelę „Kaip tapti lyderiu“).

Dovanos – tai ne tik meilės ir rūpesčio išraiška, bet ir indikatorius, kaip mes suprantame ir gerbiame savo vaiką.

Kuo pavojingas dovanų perteklius?

Dovanomis persotinti vaikai dažnai mano: kuo daugiau dovanų gauna, tuo labiau jie yra mylimi, tuo jie reikšmingesni savo tėvams, Jų sąmonėje painiojasi sąvokos „meilė“, „pinigai“, „dovanos“. Kartais jie ima nebendrauti su tais, kurie drįso ateiti į svečius tuščiomis arba atnešą ką nors nepakankamai vertingo.

Dovanomis persisotinęs vaikas vargu ar supras simbolinę dovanojimo prasmę, pačios intencijos ką nors dovanoti stebuklą. Jam nuolat reikės naujų „meilės įrodymų“. Jei liausis juos gavęs – neišvengiamai laukia konfliktas.

Ar galima apdovanoti už gerą elgesį ar mokslą?

Negalime pasigirti turį daug švenčių su tradicija dovanoti dovanas. Kalėdos ir Naujieji – viena tų nedaugelio progų. Ir nevertėtų jos sieti su kokiomis nors sąlygomis.

Esama tinkamesnių momentų, kad nubaustumėte ar paskatintumėte savo vaiką. O per šventes geriausia pasinaudoti proga, susirinkti visai šeimai ir drauge su vaiku patirti dovanojimo ir dovanų gavimo džiaugsmą.

Vaikai iš išsiskyrusių šeimų gauna daugiau dovanų nei kiti. Ar jų tai negadina?

Viena vertus, išsiskyrę tėvai jaučia didelę kaltę prieš vaikus, tad dovanomis bando ją prislopinti.

Kita vertus, toks vaikas neretai ir Kalėdas švenčia du kartus: vieną – su tėčiu, kitą – su mama. Kiekvienas iš tėvų būgštauja, kad „tuose namuose“ šventė bus geresnė. Kyla pagunda pirkti daugiau dovanų – ne dėl vaiko, o vadovaujantis savo pačių interesais. Du troškimai – padovanoti dovaną ir užkariauti vaiko meilę (ar ją patvirtinti) – susilieja į vieną. Tėvai konkuruoja dėl vaiko palankumo, o vaikai tampa tokios situacijos įkaitais. Priėmę žaidimo taisykles jie veikiai tampa amžinai nepatenkintais tironais: „Norite, kad jus mylėčiau? Tai dovanokite man viską, ko tik užsimanysiu!“

Ką daryti, kad vaikas nepersisotintų?

Jei nesuteiksime vaikui progos treniruoti savo troškimų, suaugęs jis nieko nenorės iš tikrųjų. Be abejo, kažko vis tiek norės. Bet jei jo kelyje į tikslą kils sunkumų, jis veikiausiai numos ranka į patį tikslą.

Vaikas persisotina tuomet, kai suaugusieji jį užverčia dovanomis ar leidžia jam suprasti, kad dovanų jis gaus visa, ko trokšta. Duokite jam laiko. Jo poreikiai, troškimai turėtų augti, bręsti, jis turėtų labai labai kažko norėti ir mokėti deramai tai išreikšti. Taip vaikai mokosi svajoti, laukti noro išsipildymo ilgesnį laiką, neįniršti jei viskas vyksta ne iš karto. Beje, to galima mokytis kasdien, o ne tik prieš šventes.

Kaip išvengti nereikalingų dovanų?

Prieš einami į parduotuvę pagalvokite, apie ką jūsų vaikas svajoja. Pakalbėkite su juo apie tai. Jei vaiko norų sąrašas bus pernelyg ilgas, atrinkite, kas jame svarbiausia. Be abejo, svarbiausia vaikui, o ne jums.

www.mama.lt

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 14:17:04 | Nr. # 2
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Pas mus situacija dabar tokia...Draugas dukrai 16 gimtadienio proga galvoja (kol kas) - nupirkti fotoaparatą, kurio vertė kiek landžiojau internete apie 1000 Lt virš...Man tas pasiūlymas, kiek nelabai, bet tyliu...Nemanau, kad vaikui pačiai pradžiai reikalingas toks fotoaparatas...Kas bus kai bus 18, gal tuomet mašinos reikės...Man irgi kaip Odetai, aš taupau, kad mažyliui kuo mažiau atsieitų visi dalykėliai, o čia tokios dovanos planuojamos...Šiek tiek pikta. Suprantu, kad alimentų dabar jau kuris laikas nemoka, bet kai pagerės finansinė padėtis - tai tikrai neliks nuskriausta...Vienintelis, jo argumentas, kad gal taip vaikas tobulės...nesakau, kad bloga mintis, bet manau, galima apsieiti kukliau...Kartais mane "užveikia" požiūris - kad vaikas nuskriaustas, nes tėvai išsiskyrė...O gal ji būtų buvusi kitokia, jei būtų augusi su manim...

balandiene Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 14:35:29 | Nr. # 3
ištikima klubo narė

nuo: 2009-02-10
žinutės: 10973

vieta: Rokiškis
vaikai: 2 pupuliukai:)
dovanėlės: 31
laimėjimai:
Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (Vėja)
Pas mus situacija dabar tokia...Draugas dukrai 16 gimtadienio proga galvoja (kol kas) - nupirkti fotoaparatą, kurio vertė kiek landžiojau internete apie 1000 Lt virš...Man tas pasiūlymas, kiek nelabai, bet tyliu...Nemanau, kad vaikui pačiai pradžiai reikalingas toks fotoaparatas...Kas bus kai bus 18, gal tuomet mašinos reikės...Man irgi kaip Odetai, aš taupau, kad mažyliui kuo mažiau atsieitų visi dalykėliai, o čia tokios dovanos planuojamos...Šiek tiek pikta. Suprantu, kad alimentų dabar jau kuris laikas nemoka, bet kai pagerės finansinė padėtis - tai tikrai neliks nuskriausta...Vienintelis, jo argumentas, kad gal taip vaikas tobulės...nesakau, kad bloga mintis, bet manau, galima apsieiti kukliau...Kartais mane "užveikia" požiūris - kad vaikas nuskriaustas, nes tėvai išsiskyrė...O gal ji būtų buvusi kitokia, jei būtų augusi su manim...

gal kiek ir persistengė,gi dabar yra ir pigesnių fotikų,o ir amžius gal rimtiem tobulėjimas neitin,gi paauglystė turbūt vėjai dar galvoj mano vyras tai 7m krikštaduktę turi sakėm gal kokį telefoniuką,kad ir pigesnį pradžiai nupirksim,gi mokyklon eina,tai turės..

stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:05:28 | Nr. # 4
ištikima klubo narė

nuo: 2009-06-23
žinutės: 5669

Quote (Vėja)

Nab atrodo , kad dovanos turėtų būti proto ir piniginės ribose , jei mergaitė tikrai gabi tai kolkas pradžiai jai tikrai užtektų paprasto fotoaparato, nes gali atsitikti taip , kad jis bus tik retkarčiais reikalingas arba iš viso numestas į kampą .
maniškis irgi norėjo elektrinės gitaros , bet jam buvo paaiškinta , kad jei tau patiks ir gerai išmoksi grot su klasikinę nupirksim ir elektrinę , bet tiek kainuojantys daiktai tikrai neturėtų gulėti kampe... ir dovanos tėvų skyrybų nekompensuos , o ir nereikėtų stengtis , nes gaunasi jau papirkinėjimas .... bet čia tik mano nuomonė

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:06:46 | Nr. # 5
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Aš irgi galvoju, kad perlenkta...Bet kaip tai pasakyt, kad nebūtų priekaištų, kad pavydžiu jai ko nors...
Pernai pirko du muzikos instrumentus, iš kurių vienu dabar sakė, kaip ir negroja...Man bišutį tie dalykai prasilenkia su logika...

Jam pačiam nieko tėvai ant lėkštutės nepadėjo ir neatnešė, viskam taupėsi pats - manau, kad taip reiktų ir dukrą nuteikti..

stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:12:39 | Nr. # 6
ištikima klubo narė

Quote (Vėja)
Bet kaip tai pasakyt, kad nebūtų priekaištų, kad pavydžiu jai ko nors...

o tu su pačia mergaite nebendrauji ? gal reikėtu jos pačios nuomonės paklaust ?

balandiene Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:15:25 | Nr. # 7
ištikima klubo narė

laimėjimai:
Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (Vėja)
Aš irgi galvoju, kad perlenkta...Bet kaip tai pasakyt, kad nebūtų priekaištų, kad pavydžiu jai ko nors...

tai va,kad sunku pasakyt,jei turi savo nuomone,bet dabar jei tu taupai būsimam leliukui,tai tikrai netūrėtų būtų svaidomasi tokiom sumom

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:25:12 | Nr. # 8
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (stebėtoja)
o tu su pačia mergaite nebendrauji ? gal reikėtu jos pačios nuomonės paklaust ?

Mano bendravimas su ja minimalus. Savo norus ji išsako tėvui ne man. Tėvas "tarsi laidas" kuriuo ji bendrauja su manimi...Ji praktiškai niekada nieko manęs neklausia tiesiogiai, visada per tėvą...Buvo laikas kai man norėjosi su ja bendrauti, bet po poros pokalbių su draugu - manyje kažkas nutrūko. Aš visada išklausau ką apie ją sako, bet jau nebereiškiu savo nuomonės...Tiesiog tyliu. Negaliu ir nenoriu būt jai mama...ji ją turi. Dėl to niekaip negaliu pati sau atleist, nesusitariu su savo vidumi...Drauge būt bandžiau, bet to noro dabar irgi neliko...Tiesiog "atbūnu" tą laiką kai ji būna pas mus...

stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:30:35 | Nr. # 9
ištikima klubo narė

Quote (Vėja)
Mano bendravimas su ja minimalus. Savo norus ji išsako tėvui ne man. Tėvas "tarsi laidas" kuriuo ji bendrauja su manimi...Ji praktiškai niekada nieko manęs neklausia tiesiogiai, visada per tėvą...Buvo laikas kai man norėjosi su ja bendrauti, bet po poros pokalbių su draugu - manyje kažkas nutrūko. Aš visada išklausau ką apie ją sako, bet jau nebereiškiu savo nuomonės...Tiesiog tyliu. Negaliu ir nenoriu būt jai mama...ji ją turi. Dėl to niekaip negaliu pati sau atleist, nesusitariu su savo vidumi...Drauge būt bandžiau, bet to noro dabar irgi neliko...Tiesiog "atbūnu" tą laiką kai ji būna pas mus...

tau turėtų būti labai sunku , bet manau tavo kaltės tame čia nėra , nes dažniausiai vaikai su suaugusiais bendrauja taip kaip tikisi suaugę (šiuo atveju jos mama ) gal kada nors kai ji dar paūgės supras , kad elgėsi ne taip kaip turėtų ...Mamos jai ir nereikia , bet tave ji turėtų gerbti kaip tėvo gyvenimo draugę ir paisyti tavęs , tavo nuomonės , juk ji tik vaikas ir negali tvarkyti jūsų gyvenimo ...

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:37:41 | Nr. # 10
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Draugo žodžiais tariant - ji mane gerbia. Visada perduoda linkėjimus, bet nuo to aš pasijuntu dar blogiau...Laiko mane drauge, bet neranda temų kuriomis galėtų su manimi kalbėtis, o tempti žodis po žodžio man jau nusibodo...

Quote (stebėtoja)
Nab atrodo , kad dovanos turėtų būti proto ir piniginės ribose , jei mergaitė tikrai gabi tai kolkas pradžiai jai tikrai užtektų paprasto fotoaparato, nes gali atsitikti taip , kad jis bus tik retkarčiais reikalingas arba iš viso numestas į kampą .

Jai buvom atidavę savo senesnį - sugedo...Tėvui pareiškė, kad tokio tipo kaip "muilinės" ji nenori...

Nesakau, kad ji bloga, sakyčiau kartais "pernelyg gera", arba tiksliau tiktų apibūdinimas "sunkus" vaikas.

balandiene Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:41:40 | Nr. # 11
ištikima klubo narė

laimėjimai:
Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (Vėja)
Draugo žodžiais tariant - ji mane gerbia. Visada perduoda linkėjimus, bet nuo to aš pasijuntu dar blogiau...Laiko mane drauge, bet neranda temų kuriomis galėtų su manimi kalbėtis, o tempti žodis po žodžio man jau nusibodo...

gal dar išaugs jei gerbia nėra taip blogai
Quote (Vėja)
Jai buvom atidavę savo senesnį - sugedo...Tėvui pareiškė, kad tokio tipo kaip "muilinės" ji nenori...
Nesakau, kad ji bloga, sakyčiau kartais "pernelyg gera", arba tiksliau tiktų apibūdinimas "sunkus" vaikas.

čia manyčiau jau tėvelių kaltė,jei ji lepinama,tai gali kartais ir ribų nejaust confused

stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:43:59 | Nr. # 12
ištikima klubo narė

Quote (Vėja)
tiksliau tiktų apibūdinimas "sunkus" vaikas.

tokio amžiaus dauguma jų būna sunkūs vaikai , bet tėvui ji dukra ir jis stengiasi dėl jos ... žinai čia turbūt viena iš tų sitacijų kai teisus ir kartu neteisus ....

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:47:40 | Nr. # 13
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Aš stengiuosi jį suprasti, bet kiek suprantu ji visada tokia buvo keistoka..tą girdžiu jau ne iš vieno jo šeimos-giminės nario...Tai ne paauglystės krizė...

Quote (balandiene)
gal dar išaugs jei gerbia nėra taip blogai

Norėčiau tuo tikėti...nes tokie santykiai labai vargina..

balandiene Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:52:15 | Nr. # 14
ištikima klubo narė

laimėjimai:
Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (Vėja)
Aš stengiuosi jį suprasti, bet kiek suprantu ji visada tokia buvo keistoka..tą girdžiu jau ne iš vieno jo šeimos-giminės nario...Tai ne paauglystės krizė...

vadinasi jos toks būdas,teks palaukt..mano brolio dukrytė irgi charakteringa nuo vystyklų,nemažai problemų buve,bet per kalėdas susitikom,tai labai pasikeitus į gerą pusę,o galvojau,kad teks duel
Quote (Vėja)
Norėčiau tuo tikėti...nes tokie santykiai labai vargina..

žinok tikiu,bet tuij užaugs ir nebus taip nuo tėvo priklausoma wink

stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:56:31 | Nr. # 15
ištikima klubo narė

gal mažylis ją kažkiek pakeis , nes mažyliams abejingų nebūna ma

Vėja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2010-02-18, 15:57:05 | Nr. # 16
ištikima klubo narė

laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Quote (balandiene)
žinok tikiu,bet tuij užaugs ir nebus taip nuo tėvo priklausoma

Tikiuosi, nes dabar elgiasi kaip mažytė mergytė, kuriai kokie 10 - 12 metų...Kalba vos ne mažybiniais, maloniniais žodeliais..."susitvarkiau savo kambariuką", "paruošiau pamokėles"...ir pan. Stengiuosi, nekreipt dėmesio, bet man tai atrodo keistai...

• Page 1 of 1
  • 1
Search:
Prisijungimas
Reklama
Mūsų draugai
Kirpėja Inga
MMA klubas
Jūsų nuoroda čia

Radijas ¦ Dienoraštis ¦ Mūsų draugai ¦ Google+ ¦ Facebook ¦ Adf.ly ¦ Kontaktai ¦ Grįžti į viršų Į viršų

Hosted by uCoz man ftp