Mes soc. tinkluose |
Google +
Facebook'e
|
|
|
Gėrimai
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Šeštadienis, 2008-11-29, 19:33:41 | Nr. # 1 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
Mane visada domino įvairiausi gėrimai, turiu tokie kaip kavos receptai ir pan.
|
|
| |
Balanda |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 14:23:18 | Nr. # 2 |
administratorė
|
Rabarbarų kisielius Reikalingi produktai: 500g rabarbarų, 1l vandens, 200g cukraus, 1 šaukštas bulvių krakmolo, 2-3 gvazdikėliai. Rabarbarus supjaustyti, išvirti, pertrinti per sietelį, sudėtį cukrų, prieskonius ir užvirinti. Po to supilti krakmolą, išmaišytą truputyje virinto vandens, ir pakaitinti, kol užvirs. Rabarbarų gėrimas Reikalingi produktai: 500g rabarbarų, 1l vandens, 1/2- 2/3 stiklinės cukraus, puė citrinos, pagal skonį gazuoto vandens. Rabarbarus supjaustyti, užpilti vandeniu ir pavirinti. Nukoštą nuovirą pasaldinti. Kai atvės, supilstyti į stiklinaites, įdėti po ploną griežinėlį citrinos, įpilti pagal skonį gazuoto vandens. Obuolių žievelių arbata Reikalingi produktai: Stiklinė obuolių žievelių, šaukštas džiovintų bruknių lapų, 1l vandens, cukraus. Obuolių žieveles, bruknių lapus sudėti į verdantį vandenį ir 10min,pavirti. Patiekti su cukrumi ar saldžiai uogiene. Duonos kiesielius Reikalingi produktai: Džiovinta duona, krakmolas, cukrus, vanduo. Duoną sutarkuoti, sumaišyti su krakmolu, pagal skonį pridėti cukraus, užpilti verdančiu vandeniu ir maišant trupučiuką pavirinti.Nukėlus atšaldyti ir išpilstčius į stiklines, duoti į stalą. Kavos gėrimas Reikalingi produktai: 40g natūralios kavos, 1,5l vandens, 0,3l obuolių sulčių, cukraus. Išvirtą kavą perkošti, sudėti cukrų, supilti sultis ir išmaišyti. Jei geriama šalta-įmesti ledo gabalėlį, jei karšta-citrinos ar apelsino griežinėlį. Kakavos gėrimas su pieno puta 1 porcijai: 1 st. pieno; 1 a.š. cukraus; 1 š. kakavos miltelių; gabaliukas pieninio šokolado; juodojo šokolado papuošimui. Pieną pakaitinti, bet neužvirinti. Pusę kiekio plaktuvu išplakti iki putų (1). Cukrų išmaišyti su kakava (2) ir ant jo užpilti likusį pieną, išmaišyti (3). Atsargiai įdėti gabaliuką šokolado (4). Ant viršaus supilti pieno putas ir šiek tiek juodojo šokolado drožlių.
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 17:02:45 | Nr. # 3 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
Karšti gėrimai – žiemos malonumai 2007-11-13 10:19 Vienas iš garantuotų džiaugsmų atėjus žiemai – galimybė gurkšnoti karščiu kūną bei sielą užliejantį skanų gėrimą jaukiai įsitaisius supamojoje kėdėje. O jei dar užsiklojus languotu pledu ir žiūrint į visus televizijos šokių projektų piruetus pranokstantį snaigių žaismą. Ech, kaip gerai, kad šiame skubančiame pasaulyje dar galima ištaikyti laiko sau – ramiai, neskubant pasigaminti kvapnų karštą šokoladą, mėlynių kisielių ar lengvą punšą, pasikviesti neseniai matytą draugą ir prie židinio aptarti vaikų gimtadienių šventimo ypatumus ... Po pasaulį pasidairius... Turbūt labai neprašausiu pro šalį parašiusi, jog populiariausi karšti gėrimai pasaulyje – kava ir arbata. Aišku, ne „tiesiog kava ar arbata“, o visos įmanomos šių gėrimų variacijos ( su prieskoniais, alkoholiu ir t.t.). Štai, pavyzdžiui, Afrikoje, Somalyje geriamas karštas gėrimas taip pat vadinamas arbata – ir gaminamas užpylus tarkuoto muskato riešuto, smulkinto kardamono, gvazdikėlių ir cinamono mišinį verdančiu vandeniu, vėliau pagardinus cukrumi ir pienu. Arbata su prieskoniais ir pienu – Indijos gėrimas, buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos gyventojai anglų pomėgį papildyti juodąją arbatą pienu patobulino pikantiškais prieskoniais. Arbatą indai geria daugiau nei 2 kartus per dieną – ir dėl gydomųjų savybių taipogi. Japonai ir kinai mėgaujasi įvairiomis arbatos rūšimis – tai ne tik gėrimas, bet ir gyvenimo būdo filosofija. Pakistane juodoji arbata geriama ryte ir vakare, net jei tai pats vasaros įkarštis. Kiekvienam keliautojui svetingi pakistaniečiai pasiūlys juodos arbatos. Tiesa, miestuose jau plinta žalioji arbata – kaip padedanti mesti svorį, o vaisių ar žolelių arbatos imtos gerti kaip gydančios. Maroke geriama mėtinė arbata – svetingumo ir draugiškumo simbolis, gurkšnojamas visą dieną po kiekvieno valgio ir prie kiekvieno pokalbio. Izraelyje ir Viduriniuose Rytuose geriama juodoji arbata su kardamonu, grietinėle bei cukrumi. Įdomu, kad daugiausiai kavos išgeria skandinavai – tai tiesiog „socialinis, bendravimo gėrimas“. Beje, tokį statusą kava turi ir kitoje pasaulio pusėje – Pietų Amerikos valstybėje Čilėje. Kavą mėgsta ir vokiečiai - po pietų ir vakarienės išgeria puodelį (100 g kavos su 10-20 g cikorijos) su pienu ar grietinėle. Dar skandinavai mėgsta ir karštą pieną – pasigardina juo gyvenimą bent kelis kartus per dieną. Glogas, tradicinis švenčių gėrimas čia gaminamas naudojant ir vyną, ir degtinę. Kakavos arba karšto šokolado gėrimas atkeliavo į Europą iš Amerikos – actekų genčių žiniuoniai iš kakavos pupelių pagamindavo tokį stebuklingą gėrimą, kuris bematant įveikdavo nuovargį, juo gydydavo sužeistus karius ir nusilpusius ligonius. Tiesa, Lietuvoje kakava užleido pozicijas kavai ir arbatai. O juk buvo laikai, kai kakava gardžiuodavosi bajorų ir dvariškių šeimos, ji būdavo pardavinėjama vaistinėse kaip sveikatą atstatanti, imunitetą stiprinanti priemonė. Amerikos ir Kanados gyventojai pirmenybę taip pat atiduoda kavai – baigiant pusryčiauti jie dažnai paskanauja kavos punšo (kava, vynas arba konjakas, cukrus, tarkuota citrinos ar apelsino žievelė) arba net airiškos kavos. Italijoje pietūs paprastai baigiami stiprios rytietiškos kavos ar kapučino puodeliu. O štai Filipinų gyventojai neturi arbatos gėrimo tradicijų, užtat ten populiarėja tirpūs gėrimai ( 2 ar 3 viename, tai pat „tik įpilk vandens“) – kaip labiausiai atitinkantys skubančių darbuotojų poreikius. Arba tokių veiklių ypatų, kurios vietoj pusryčių bėgte išgeria tirpios kakavos... Karštas pienas Pienas – vienas seniausių maisto produktų, manoma, kad pradėtas vartoti prieš 4500 metų. Seniausiu įrodymu laikomas šumerų piešinys, vaizduojantis melžimą. Ilgaamžis Azerbaidžano gyventojas Medžidas Agajevas kaip vieną iš svarbiausių savo mitybos dalių nurodė pieną. Senovės egiptiečiai gydomaisiais tikslais gerdavo pašildytą asilių pieną. Tadžikų mokslininkas Avicena naudingiausiais laikė ožkos ir asilės pieną, rekomendavo jį gerti su druska ir medumi. O kur dar elnių ar buivolų pienas, kuris dėl riebumo visą penkių patiekalų vakarienę atstoti gali... Kadangi žiema – ir kvėpavimo ligų sezono įkarštis, karštas pienas su šaukšteliu medaus virsta pirmuoju vaistu, palengvinančiu atsikosėjimą. Sausą kosulį sudrėkinti padeda karštas pienas su mineraliniu vandeniu arba geriamąja soda (0,5 arbatinio šaukštelio į 1 stiklinę). Pienas gali sušvelninti ir laringito sukeltą kosulį. Be to, išgertas vakare, jis padeda lengviau užmigti. Kisielius Panašu, kad lietuviai kisielių pasiskolino iš artimiausių kaimynų – slavų genčių. Pavyzdžiui, rusų metraščiuose yra daugiau nei prieš 1000 metų užfiksuota istorija, kaip kisielius išgelbėjo miestą. Tiesa, tuomet tai buvo avižinis (ruginis, kvietinis) kisielius, visų dabartinių kisielių prosenelis. Avižinį kisielių mes iki šiol gaminame ir ant stalo dedame per Kūčias. Paprastai kisielius – saldus tirštas gėrimas, pagamintas iš šviežių ar džiovintų vaisių, uogų ar daržovių, sulčių, sirupų, uogienių, pieno ir migdolų, pridedant bulvių arba kukurūzų krakmolo. Į pieno ir migdolų kisielius dedamas kukurūzų krakmolas, o į kitus – bulvių. Kisielių galima gerti ir karštą, ir šaltą. Tiesa, atvėsęs jis dažnai pagardinamas priedais ir „išnyra naujoje šviesoje“ – kaip desertas. Karštas vynas Vyną žmonija geria jau kelis tūkstančius metų, karštą – kol kas tik šimtmečius. Manyta, kad karštą vyną sveika gerti kaip „dezinfekuojančią priemonę“ - dėl dažnai kylančių epidemijų ir sanitarijos problemų. Karštas vynas gerai žinomas lietuviams ir kaip „glintveinas“. Šis pavadinimas kilęs iš vokiečių kalbos „glűhend Wein“ - įkaitęs, liepsnojantis vynas. Jį paprastai gamina iš raudonojo ( nebūtinai) vyno, pridėdami cukraus ir mėgstamų prieskonių. Šliūkšteli ir romo ar konjako – tik tiek, kad praturtintų aromatą. Esama nuomonių, kad karštą vyną tinka gerti sveikstantiems po infekcinių ligų, išsekusiems fiziškai ir psichiškai. Ruošiant glintveiną svarbu vyno per daug neužkaitinti – daugiausia iki 70 laipsnių. Gerti jį reikia įkvepiant garų. Kompotas Taip taip, tas pats, briaunuotose stiklinėse ant valgyklų stalų vaikystės prisiminimuose stovintis visuomeninio maitinimo „simbolis“. Nuostabus tuo, kad galima ir atsigerti, ir paskanauti stiklinės dugne laukiančių vaisių – obuolių, abrikosų... Šio gėrimo pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos žodžio „compositus“, kuris reiškia netvarkingą skirtingų dalykų ir reiškinių mišinį. Pirmą kartą į kulinarijos sritį kompotas buvo pakviestas Prancūzijoje – „compote". Būtent ten įsitvirtino šiuolaikiniai kompoto gamybos būdai. Tiesa, kompotų statusą šiandien turi: 1.džiovintų vaisių rinkiniai, 2.šalti ir karšti desertiniai gėrimai, pagaminti iš šviežių, džiovintų ar šaldytų vaisių, išvirtų vandenyje su cukrumi ir prieskoniais. 3.vaisiniai konservai, nuo uogienių besiskiriantys mažesniu cukraus kiekiu ir trumpesniu terminiu apdirbimu. Kompotas – pats demokratiškiausias ir labiausiai tarptautiniu mastu paplitęs kulinarinis reiškinys. Beveik kiekviename pasaulio kampelyje, kur tik gausiai auga vaisiai ir uogos, esama ir kompotų įvairovės, tiesa, turinčių savitą receptūrą ir, dažniausiai, netgi originalų pavadinimą. Punšas Punšai gali būti šilti arba šalti. Dažniausiai punšas geriamas karštas, tačiau ir atvėsęs paprastai nepraranda skoninių savybių. Sanskrito kalba „pantsch(a)“ reiškia „penki“ ir nurodyta, kad pagal senovinį receptą gaminant punšą – reikia naudoti 5 komponentus: vandenį, cukrų, anyžių degtinę, prieskonius ir citriną. Anot kitų šaltinių, tie penki komponentai yra cukrus(arba medus), vanduo (arba arbata), vynas, romas ir prieskoniai – cinamonas, pipirai. Dabartinis punšas – visiška improvizacija, tiesa, išlaikoma „saldaus gėrimo“ tradicija. Punšas geriamas per priėmimus, šventinius vakarus, jis siūlomas atskirai, ne prie maisto. Gaminant punšą ir kitus karštus gėrimus su alkoholiu svarbu žinoti, kad karšto vandens negalima pilti tiesiai ant romo ar konjako. Jį atsargiai, su šaukštu supilkite puodelio šonu. Arba – iš pradžių karštame vandenyje ištirpinkite cukrų, o tik po to įpilkite alkoholinį gėrimą. Paruoštas punšas pašildomas iki 60-70 laipsnių. Yra ir nealkoholiniai punšai – jų pagrindas paprastai būna arbata, o kartais ir pienas. Tinka įvairūs sirupai, prieskoniai, kiaušiniai ir t.t. Grogas Grogai – karšti gėrimai, visi ruošiami vienodai. Jų sudėtis: karštas vanduo, cukrus, prieskoniai ir bet koks alkoholis. O už pavadinimą reikia dėkoti admirolui Edvard Vernon – kitaip jis dar vadintas Old Grog. Maždaug 1730 m. jam šovė idėja sugedusi vandenį paversti vėl geriamu – ir ne bet kaip, o jį užvirinant ir pridedant romo bei cukraus. Anot kitos istorijos - šio gėrimo pavadinimo autoriai – anglų jūreiviai. XVIII a. jiems kasdien būdavo duodama „porcija“ romo. Kai vadovauti laivynui ėmė jau minėtasis Edvard Vernon, jis taupumo sumetimais liepė skiesti romą vandeniu. Kadangi admirolas jau seniai nešiojo pravardę „Senasis grogas“ – prilipusią dėl pomėgio bet kokiu oru marširuoti po denį apsirengus neperšlampamą apsiaustą „grogre“, tai nenuostabu, kad naujasis gėrimas jūreivių tarpusavyje buvo pavadintas „grogu“ – nemėgstamo vadovo garbei. Punšus, grogus ir glintveiną patogiausia gaminti keletui žmonių iš karto, jie patiekiami stikliniuose puodeliuose, pastatomuose ant lėkštelės, jei svečias pageidauja – su šaukšteliu ar šiaudeliu. Kava „Kaip obuolių pyragas“ (2 asmenims) Sudėtis: • 200 ml pieno, • 100 ml espresso kavos, • ½ valg.š. amaretto sirupo, • 1 valg.š. obuolių sirupo, • 2 valg.š. plaktos grietinėlės, • ½ a.š. cinamono, • ½ a.š. rudojo cukraus. Gaminimas Į stiklinę supilkite karštą kavą ir amaretto sirupą. Atskirai iki putų išplakite karštą pieną bei obuolių sirupą ir atsargiai su šaukštu „sudėkite“ ant kavos-amaretto mišinio. Gėrimą papuoškite plakta grietinėle ir pabarstykite cinamonu bei cukrumi Pienas su prieskoniais (4 asmenims) Sudėtis: • 800 ml pieno, • 2 v.š. cinamono, • 2 v.š. malto kardamono, • 2 v.š. maltų kvapniųjų pipirų, • 4 v.š. cukraus, • 4 v.š. razinų. Gaminimas Puode sumaišykite pieną su prieskoniais ir pakaitinkite, kol užvirs. Į puodelius suberkite razinas bei užpilkite pienu. Patiekite iškart, prie šio gėrimo labai tiks ir plakta grietinėlė Pienas su švediškais saldainiais (Polkamelk) (1 asmeniui) Šiam receptui siūlomus tradicinius švediškus saldainius galima pakeisti lietuviškais, tik reikia žinoti, kad švediškųjų skonis „saldžiai mėtinis“. Sudėtis: • 250 ml pieno, • 1 vanilės lazdelė (arba 1 a.š. vanilinio cukraus) • viena „polkagris“ (švediško saldainio) lazdelė.\ Gaminimas Vanilės lazdelę perskelkite išilgai ir išgramdytą vidų suberkite į pieną. Jį pakaitinkite, kol užvirs. Tuomet gerai išplakite ir supilkite į puodelį bei pabarstykite sutrupintu saldainiu. Gerai išmaišykite, kad trupinėliai ištirptų. Karštas vynas (5-6 asmenims) Jei pageidaujate nealkoholinės versijos, vyną sėkmingai pakeisite obuolių sultimis. Slidinėdami Slovakijoje ragavome ir baltojo karšto vyno. Skonis neįprastas, bet malonus – panašu, kad vyną tiesiog pakaitindavo ir (ne visada) įdėdavo cukraus. Sudėtis: • 1 litras paprasto stalo (raudonojo) vyno, • 5-6 valg.š. rudojo cukraus, • 1 cinamono lazdelė (padalinta į 4-5 dalis) • 15 gvazdikėlių, • 1 nuplautos citrinos žievelė (nulupta „spirale“). Gaminimas Pakaitinkite (iki virimo) visas sudėtines dalis puode storu dugnu, bet prieš pildami į puodelius ar stiklines, šiek tiek atvėsinkite. Pabarstykite šviežiai tarkuotu muškato riešutu. Glintveinas (7-8 asmenims) Jei mėgstate, galite įdėti papildomų (nemaltų!) prieskonių: kardamono, kalendos, lauro lapų, pipirų ir t.t. Sudėtis: • 150 ml vandens, • 6-7 gvazdikėliai, • ½ cinamono lazdelės, • 1 l raudonojo vyno, • 50-100 g cukraus. Gaminimas Į vandenį suberkite gvazdikėlius bei cinamoną, užvirinkite. Karštą vyną pakaitinkite iki 60 laipsnių, suberkite cukrų, supilkite vandenį su prieskoniais ir gerai išmaišykite. Patiekite karštą, puodeliuose. Morkų kisielius (5-6 asmenims) Sudėtis: • 500 g morkų, • 1 l vandens, • 125 g cukraus, • 50 g krakmolo. Gaminimas Į verdantį vandenį suberkite burokine tarka sutarkuotas morkas ir virkite, kol suminkštės, suberkite cukrų, su nedideliu kiekiu šalto vandens išmaišytą krakmolą ir pavirkite kol sutirštės. Išpilstykite į puodukus ar stiklines, papuoškite plakta grietinėle, pabarstykite cukrumi. Čiuvašų kisielius (4 asmenims) Kituose šaltiniuose galima rasti panašų Rytuose geriamos arbatos receptą – į paruoštą juodąją arbatą beriami miltai, prieskoniai, ji gardinama sviestu. Sudėtis: • 1 st. miltų, • 3,5 st. pasūdyto vandens, • druskos, pipirų (jei mėgstate) • sviesto (pagal skonį) Gaminimas Miltus pamažu sumaišykite su nedideliu kiekiu šalto vandens – taip, kad gauta masė būtų vienalytė. Tuomet supilkite 3,5 stiklinės vandens ir virkite 5-7 minutes, kol gėrimas taps grietinės tirštumo. Patiekite karštą, su sviestu. Glogas (6 asmenims) Patiekdami šį tradicinį skandinavų gėrimą, nepamirškite svečiams pasiūlyti ir šaukštelio – razinoms bei migdolams skanauti. Sudėtis: • 1 butelis raudonojo sauso vyno, • 4 v.š. degtinės, • 1 cinamono lazdelė, • 6 gvazdikėliai, • ½ v.š. smulkinto imbiero, • 100 g razinų, • 100 g migdolų. Gaminimas Į puodą maišydami supilkite vyną ir degtinę. Suberkite likusias sudėtines dalis ir pamažu maišydami kaitinkite, kol ištirps cukrus. Išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti mažiausiai 30 min. Po to pašildykite ir patiekite. Obuolių kompotas (4 -6 asmenims) Pats paprasčiausias receptas – tereikia tik obuolių, vandens ir cukraus. Na, o jei po ranka dar yra cinamono ar vanilės – išvis puiku. Gėrimas nepretenzingas, bet gelbsti, kai norisi skanios šilumos. Sudėtis: • 1 l vandens, • 200 g obuolių, • ½ st. cukraus, • žiupsnelis cinamono, • vanilinio cukraus. Gaminimas Vandenį užvirinkite, suberkite kubeliais supjaustytus obuolius ir cukrų (prieskonius), išmaišykite. Pavirkite, kol obuoliai suminkštės. Karštas kiaušininis šokoladas (4-6 asmenims) Jei pagamintą šokoladą ruošiatės supilti į termosą ir keliauti su draugais gamtos takais, pabandykite įberti žiupsnelį aitriosios paprikos (čili) - lengvas aštrumas atgaivins ne tik pavargusias kojas, bet ir mintis. Sudėtis: • 150 g konditerinio šokolado, • 1 l pieno, • 3 kiaušinių tryniai, • 4-6 saldainiai „Marshmallows“, • šiek tiek tirpios kakavos ar kapučino miltelių. Gaminimas Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir ištirpinkite nedideliame kiekyje karšto vandens. Supilkite pieną ir kaitinkite ant mažos ugnies Šiek tiek atvėsinkite, sudėkite kiaušinio trynius, išmaišykite ir kaitinkite, kol sutirštės – bet neužvirinkite. Patiekite karštą su saldainiais, pabarstykite kakavos ar kapučino milteliais. Kakava stiklinėje (2 asmenims) Sudėtis: • 300 ml šokoladinio pieno, • 25 g juodojo konditerinio šokolado, • 10 lašų maistinio mėtų aliejaus, • 2 a.š. vanilinio cukraus, • 2 valg.š. grietinėlės, • 10 g tarkuoto juodojo šokolado, • apelsino žievelė, supjaustyta plonais šiaudeliais. Gaminimas Pašildykite pieną, ištirpinkite jame šokoladą. Išplakite grietinėlę ir supilkite ant viršaus. Pabarstykite tarkuotu šokoladu ir apelsino žievelės šiaudeliais. VM gėrimas (2 asmenims) Sudėtis: • 300 ml neriebaus pieno, • 50 g pieninio šokolado, • 1 a.š. tirpios kavos, • 1a.š. cinamono, • 1 valg.š. smulkiais šiaudeliais supjaustytos apelsino žievelės, Gaminimas Išmaišykite viską puode ir pavirinkite 2-3 minutes. Išgraibykite apelsino žieveles ir patiekite. Jei mėgstate - su plakta grietinėle ant viršaus. Arbata su prieskoniais ir pienu (2 asmenims) Sudėtis: • 1,5 st vandens, • 1 cinamono lazdelė, • 8 kardamono ankštys. • 8 gvazdikėliai, • 2/3 st pieno, • 6 a.š. cukraus, • 3 a.š. juodosios arbatos. Gaminimas Supilkite vandenį į prikaistuvį, suberkite cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius ir užvirinkite. Prikaistuvį uždenkite, ugnį sumažinkite ir leiskite lėtai virti 10 minučių. Supilkite pieną ir cukrų ir vėl leiskite pavirti. Suberkite arbatžoles, uždenkite ir išjunkite ugnį. Po dviejų minučių supilkite arbatą į du puodelius ir iškart patiekite. Kavos glogas (1 asmeniui) Sudėtis: • 100 ml stiprios kavos (santykis:70 g vienam litrui) • 30 ml degtinės, • 20 ml raudonojo vyno, • 4 valg.š. cukraus. Gaminimas Į puodą supilkite degtinę ir vyną, paskui kavą, suberkite cukrų ir maišydami, kol jis ištirps, užvirinkite. Leiskite pastovėti apie 30 minučių, prieš patiekdami – pašildykite. Gėrimas „Šalčio žudikas“ (Coldkiller) (1 asmeniui) Imbieras, pipirai ir cinamonas – šilumą garantuojantys prieskoniai. Sudėtis: • 200 ml pieno, • 1 griežinėlis šviežio imbiero, • ½ a.š. cinamono, • ½ a.š. juodųjų pipirų, • 2 a.š. medaus, • 1 a.š. kakavos, • 1 a.š. cukraus Gaminimas Pieną užvirinkite, į jį suberkite su cukrumi sumaišytą kakavą. Suberkite likusias sudėtines dalis, imbierą palikdami pabaigai (visai prieš patiekiant). Išmaišykite ir šiek tiek pakaitinkite. Madeiros kirtis (Cortado de Madeira) (4 asmenims) Sudėtis: • 400 ml karštos stiprios kavos, • 80 ml saldaus Madeiros vyno, • šiek tiek citrinos žievelės. Gaminimas Supilkite paruoštą kavą į puodukus, šliūkštelkite Madeiros vyno ir užmeskite citrinos žievelę. Patiekite iškart. Grogas (1 asmeniui) Jei mėgstate, grogą galite „praturtinti“ keliais lašais medaus, apelsinų ar kito derančio likerio. Sudėtis: • 40 ml viskio, • 2 a.š. citrinų sulčių, • 2 gvazdikėliai, • 1a.š. medaus • 100 ml karšto vandens, • griežinėlis citrinos, • griežinėlis apelsino. Gaminimas Viskį pašildykite kartu su medumi ir citrinos sultimis, supilkite į puodelį, o ant viršaus supilkite karštą vandenį, sudėkite vaisius ir gvazdikėlius. Punšas (2 asmenims) Sudėtis: • 1 st. baltojo vyno, • 1 citrina, • 2 gvazdikėliai, • ½ st. cukraus, • ½ st. vandens Gaminimas Tarkuotą citrinos žievelę ištrinkite su cukrumi, supilkite išspaustas citrinos sultis, vyną, gvazdikėlius ir verdantį vandenį. Išmaišykite ir patiekite puodeliuose.
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Sekmadienis, 2008-12-07, 09:36:40 | Nr. # 4 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Pirmadienis, 2008-12-15, 10:06:03 | Nr. # 5 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
|
|
| |
gustyte |
Žinutė parašyta: Pirmadienis, 2008-12-15, 12:04:42 | Nr. # 6 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-10-02
dovanėlės: 4
laimėjimai:
|
Kokia graži kavutė Gaila būtų išgert tokius paveikslėlius 
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-16, 07:20:50 | Nr. # 7 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
Gal ir gaila, bet bet labai gražu....
|
|
| | |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-16, 08:04:29 | Nr. # 9 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
O jei dar vyrai kavos dekoravimo kursus praeitų, įsivaizduojat kaip mums pasisektų... 
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2009-01-29, 18:57:10 | Nr. # 10 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
1. “ FRAPPE “ Plaktuvu suplakti 1-2 arbatinius šaukštelius tirpios kavos su cukrumi, vandeniu ir ledo gabalėliais. Patiekti aukštose taurėse su ledu, pienu, geriama pro šiaudelį. 2. AIRIŠKA KAVA Į storo stiklo vyno taurę ar kitokią su kojele, įdėkite šaukštelį ir įpilkite karšto vandens, kad taurė įkaistų. Į taurę įberkite 2 šaukštelius cukraus, įpilkite 1-2 valgomuosius šaukštus airiško viskio ir stiprios juodos kavos. Viską maišykite kol ištirps cukrus. Tuomet mišinyje palikto šaukšto kotu pilkite plaktą grietinėlę. Šaukštas lieka taurėje. 3. KAVOS KOKTEILIS SU VANILE 4 arbatinius šaukštelius “ Nescafe” kavos ištirpinkite 0,5l pieno. Įdėkite 4 šaukštelius cukraus ir 500g vanilinių ledų. Viską maišykite, kol atsiras puta. Kokteilį pabarstyti cikorija ir patiekti aukštose taurėse. 4. MOLOTOVO KOKTEILIS Sumaišyti 200g vanilinių ledų, 2 puodelius dvigubos kavos ir 75g degtinės. Kokteilį išpilstyti į taures, apibarstyti cikorija ar muskato riešutu. 5. DESERTAS ZABALJONĖ 2 arbatinius šaukštelius “Nescafe” kavos ištirpinkite 400g vandens. 8 kiaušinių trynius ir 150g cukraus plakite kol gausite baltą purią masę. Į ją supilkite kavą. Virkite mišinį ant garų nuolat maišydami kol susidarys tiršta masė. Patiekite ją taurėse. 6. AIRIŠKA KAVA 30 ml airiško viskio, 20 ml plaktos grietinėlės, 50 ml karštos juodos kavos, 1 šaukštelis cukraus. 7. ISPANIŠKA KAVA 20 ml “Convoisier” konjako, 20 ml “ Kahlua” likerio, 20 ml plaktos grietinėlės, 40 ml karštos juodos kavos. 8. PRANCŪZIŠKA KAVA 20 ml “Grand Marnier” likerio, 20 ml “Cointreau” likerio, 20 ml plaktos grietinėlės, 50 ml karštos juodos kavos. 9. AIRIŠKA KAVA 1 dalis “ Baileys” likerio, 0,5 dalies airiško “Tullamore Drew” viskio, 4 dalys karštos juodos kavos, 1 šaukštas plaktos grietinėlės. 10. NAPOLEONO KAVA 30 ml “ Courvoisier” konjako, 20 ml plaktos grietinėlės, 50 ml karštos juodos kavos. 11. “ FRANGELICO” KAVA 20 ml “Frangelico” likerio, 50 ml karštos juodos kavos, šaukštas plaktos grietinėlės. Tinka pabarstyti tarkuotais lazdyno riešutais. 12. VYNO IR ALAUS MIKSAS ¾ l saldaus vyno, ½ l šviesaus alaus, pusę šaukštelio vanilinio cukraus ir keletą gvazdikėlių pakaitinkite, bet neužvirinkite. Gerai sumaišykite, supilkite į stiklines. 13. PIKANTIŠKA ARBATA Šaukštą medaus, maišelį juodosios arbatos ir 3 šaukštus viskio užpilkite stiklinėje verdančiu vandeniu. 2 min. leiskite uždengtam gėrimui užplikti. Išimkite arbatos maišelį ir gėrimą sumaišykite. Gerkite iš karto. Vietoj viskio galima įpilti 3 šaukštus brendžio arba konjako. Tada gėrimą galima pagardinti griežinėliu citrinos. 14. KAVA SU ŠOKOLADU Paruoškite ¾ puodelio stiprios kavos. Pusę plytelės karčiojo šokolado ištirpdykite dubenėlyje virš garų. Supilkite į stiklinę ar puodelį, įberkite po žiupsnelį cinamono, kardamono, šaukštelį cukraus ir 20 ml kakavos likerio. Gerai sumaišykite, papuoškite plakta grietinėle. Pabarstykite tarkuotu šokoladu ar cinamonu. 15. VANILINĖ KAVA 2 šaukštus kakavos, žiupsnelį vanilės bei 3 šaukštus cukraus sumaišykite nedideliame puode, pamažu pilkite ¼ stiklinės karšto vandens. Užvirkite ir laikykite ant ugnies dar porą minučių. Įpilkite 1,5 stiklinės pieno ir pakaitinkite neužvirdami. 16. KAVOS GĖRIMAS 200ml tekšių likerio, 200 ml konjako, karštos stiprios kavos, rudo-nerafinuoto cukraus, vanilinio cukraus, plaktos grietinėlės, tarkuoto šokolado. Įberkite į karštą kavą šaukštelį cukraus. Supilkite likerį ir konjaką. Atsargiai uždėkite šaukšteliu ant viršaus plaktos grietinėlės ir papuoškite tarkuotu šokoladu. 17. NORRI GROGAS 200ml degtinės, 200ml punšo, karšto pieno, plaktos grietinėlės. Išmaišykite stiklinėje degtinę ir punšą. Užpilkite karštu pienu, viršų papuoškite plakta grietinėle, apibarstykite spalvotais žirneliais, šokolado drožlėmis ar pan. 18. BRUKNIŲ GROGAS 200ml likerio, 200ml degtinės, karštų naminių bruknių sulčių. Sumaišykite likerį, degtinę ir bruknių sultis. Gėrimą galite papuošti šaldytomis bruknėmis. 19. AUKSINIS GROGAS 200 – 400ml degtinės, naminių obuolių sulčių, gvazdikėlių , cinamono lazdelė. Supilkite obuolių sultis į puodą, suberkite gvazdikėlius, įmeskite cinamono lazdelę. Pakaitinkite, bet neužvirinkite. Supilstykite degtinę į stiklus, ant viršaus užpilkite obuolių sulčių. 20. GROGAS SU KIAUŠINIŲ TRYNIAIS 4 tryniai, 125 g cukraus, stiklinė romo, 2 stiklinės vandens, pakelis vanilinio cukraus. Kiaušinių trynius gerai ištrinti su cukrumi, supilti romą ir pakaitinti ant lėtos ugnies. Po truputį suberti vandenį, suberti vanilinį cukrų; grogą iškošti ir supilstyti į stiklines. 21. KALĖDŲ GĖRIMAS SU JUODAISIAIS SERBENTAIS 1 l vandens, 3 dalys litro juodųjų serbentų sulčių, cukraus (pagal skonį), 2 lazdelės cinamono, 6 gvazdikėliai, gabaliukas imbiero, ½ citrinos. Užkąsti : migdolais ir razinomis. Viską lėtai užvirinkite. Gėrimą uždenkite ir pastatykite šiltai. 22. KARŠTAS KALĖDŲ VYNAS 1 butelis raudonojo vyno, 3 dalys litro vandens, 1 dalis cukraus litrui, 5 gvazdikėliai, cinamono pagaliukas, ½ arbatinio šaukštelio kardamonų. Ruošti kaip kalėdinį vyną. 23. KAVA ,,BORDŽIJA“ ¼ puoduko karštos kavos, ½ puoduko karšto pieno, žiupsnelis malto cinamono, žiupsnelis trinto malto muskato riešuto, 1 valg. Šaukštas plaktos grietinėlės, šokolado drožlių, cukraus. Pieną ir kavą supilkite į aukštą taurę, sumaišykite su cukrumi, pabarstykite cinamono ir muskato riešuto, ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės ir apibarstykite šokolado drožlėmis. 24. KAVA SU VYNU 0,5 stiklinės stiprios juodos kavos, 2 stiklinės ,,Portveino“, 2 šaukštai spirito ar degtinės, ledo. Viską sumaišius, supilama į stiklinėles, į kurias įdėta ledo. 25. ARABIŠKA KAVA ,,MASAGRANAS“ 2 stiklinės stiprios šaltos kavos, 2 šaukštai spirito ar konjako, 2 šaukštai ledo. Į bokalus sudedamas ledas ir užpilamas konjaku ir kava. Geriama per šiaudelį. 26. SILPNA ARABIŠKA KAVA 0,5 stiklinės stiprios juodos kavos, 1,5 stiklinės virinto vandens, 0,5 stiklelio konjako ar romo, ledo. 27. VYNO IR ALAUS MIKSAS ¾ l saldaus vyno, ½ l šviesaus alaus, pusę šaukštelio vanilinio cukraus ir keletą gvazdikėlių pakaitinkite, bet neužvirinkite. Gerai sumaišykite, supilkite į stiklines. 28. PIKANTIŠKA ARBATA Šaukštą medaus, maišelį juodosios arbatos ir 3 šaukštus viskio užpilkite stiklinėje verdančiu vandeniu. 2 min. leiskite uždengtam gėrimui užplikti. Išimkite arbatos maišelį ir gėrimą sumaišykite. Gerkite iš karto. Vietoj viskio galima įpilti 3 šaukštus brendžio arba konjako. Tada gėrimą galima pagardinti griežinėliu citrinos. 29. KAVA SU ŠOKOLADU Paruoškite ¾ puodelio stiprios kavos. Pusę plytelės karčiojo šokolado ištirpdykite dubenėlyje virš garų. Supilkite į stiklinę ar puodelį, įberkite po žiupsnelį cinamono, kardamono, šaukštelį cukraus ir 20 ml kakavos likerio. Gerai sumaišykite, papuoškite plakta grietinėle. Pabarstykite tarkuotu šokoladu ar cinamonu. 30. VANILINĖ KAVA 2 šaukštus kakavos, žiupsnelį vanilės bei 3 šaukštus cukraus sumaišykite nedideliame puode, pamažu pilkite ¼ stiklinės karšto vandens. Užvirkite ir laikykite ant ugnies dar porą minučių. Įpilkite 1,5 stiklinės pieno ir pakaitinkite neužvirdami. 31. KAVOS GĖRIMAS 200ml tekšių likerio, 200 ml konjako, karštos stiprios kavos, rudo-nerafinuoto cukraus, vanilinio cukraus, plaktos grietinėlės, tarkuoto šokolado. Įberkite į karštą kavą šaukštelį cukraus. Supilkite likerį ir konjaką. Atsargiai uždėkite šaukšteliu ant viršaus plaktos grietinėlės ir papuoškite tarkuotu šokoladu. 32. NORRI GROGAS 200ml degtinės, 200ml punšo, karšto pieno, plaktos grietinėlės. Išmaišykite stiklinėje degtinę ir punšą. Užpilkite karštu pienu, viršų papuoškite plakta grietinėle, apibarstykite spalvotais žirneliais, šokolado drožlėmis ar pan. 33. BRUKNIŲ GROGAS 200ml likerio, 200ml degtinės, karštų naminių bruknių sulčių. Sumaišykite likerį, degtinę ir bruknių sultis. Gėrimą galite papuošti šaldytomis bruknėmis. 34. AUKSINIS GROGAS 200 – 400ml degtinės, naminių obuolių sulčių, gvazdikėlių , cinamono lazdelė. Supilkite obuolių sultis į puodą, suberkite gvazdikėlius, įmeskite cinamono lazdelę. Pakaitinkite, bet neužvirinkite. Supilstykite degtinę į stiklus, ant viršaus užpilkite obuolių sulčių. 35. MEKSIKIETIŠKA KAVA 0,5 puodelio plikytos kavos, 140 g kavos likerio, 2 šaukštų plaktos grietinėlės, 2 gabalėlių cukraus, žiupsnelio kakavos ir cinamono. Paimti 2 brendžio taures. Jas pašildyti; į kiekvieną supilti po lygiai kavos, likerio, įdėti cukraus ir sumaišyti. Papuošti plakta grietinėle ir apibarstyti kakava bei cinamonu. 36. ALUS PAGAL ANGLIŠKĄ RECEPTĄ Į emaliuotą indą supilti butelį alaus, įmesti 3 gvazdikėlius, įberti žiupsnelį cinamono bei pusę šaukštelio susmulkintos citrinos žievės. Mišinį pakaitinkite. 2 kiaušinių tryniusišsukite su 3 šaukšteliais cukraus iki putų. Masę supilkite į karštą alų ir dar pakaitinkite kol sutirštės. 37. ŠOKOLADINĖ KAVA Stiklinė kavos, juodojo šokolado, po žiupsnelį cinamono ir kardamono, 2 gabalėliai rudojo cukraus, 20 ml kavos likerio. Į karštą kavą įmeskite šokoladą ir maišykite, kol ištirps. Suberiame cinamoną ir kardamoną, sumeskite cukraus gabalėlius, supilkite likerį ir išmaišykite. Apibarstykite tarkuotu šokoladu. 38. KAVA SU BRENDŽIU Puodelis kavos, 40ml brendžio, cinamono lazdelė, 2 gvazdikėliai, po gabalėlį apelsino bei citrinos žievelės, cukraus. Visus komponentus sumaišykite ir pakaitinkite iki virimo. 39. EGZOTIŠKAS GĖRIMAS 2,5 l šviesiojo alaus, 2,5 l gėrimo ,,Sprite”, 100 ml apelsinų likerio, citrina, apelsinas. Vaisius nušveiskite muiluotu šepetėliu, nuplikykite ir supjaustykite griežinėliais. Alų, ,,Sprite” ir likerį atšaldykite, supilkite į didelį krušono indą, išmaišykite. Į gėrimą sumeskite apelsinų ir citrinų griežinėlius. 40. MEKSIKIETIŠKA KAVA Reikia pusės puodelio plikytos kavos, 140 g kavos likerio, 2 šaukštų plaktos grietinėlės, 2 gabalėlių cukraus, žiupsnelio kakavos ir cinamono. Paimti 2 brendžio taures. Jas pašildyti. Į kiekvieną supilti po lygiai kavos, likerio, įdėti cukraus ir išmaišyti. Puošti plakta grietinėle ir apibarstyti kakava bei cinamonu. 41. TURKIŠKA KAVA Jai ruošti reikalingas tiglis varinis, žalvarinis, emaliuotas. Įpilti vandens. Kai užvirs, įberti cukraus ir smulkiai maltos vidutiniškai ar stipriai skrudintos kavos. Kavą užvirinti 3 kartus. Kad tirščiai nusėstų įlašinkite kelis lašus šalto vandens. Patiekti pašildytuose puodeliuose. 42. KAVA SU KVAPIAISIAIS PIPIRAIS Reikia 2 gabaliukų rudojo cukraus (Dansuker), šaukštelį maltos kavos, 200 ml vandens, 50 ml plaktos grietinėlės, šaukštas kavos likerio, maltų kvapiųjų pipirų. Į puodelį sudėti cukraus gabalėlius, suberti kavą ir užplikyti verdančiu vandeniu. Kai kava pritrauks, išmaišyti, kad ištirptų cukrus. Ant viršaus uždėti plaktos grietinėlės, supilti likerį ir pabarstyti kvapiaisiais pipirais. 43. KAVA SU LEDAIS Reikia šaukštelio maltos kavos, šaukštelio karamelinio cukraus (Dansuker), 150 ml verdančio vandens, šaukšto plombyro ledų, šaukštelio amareto likerio, graikinio riešuto branduolio. Kavą ir cukrų užplikyti verdančiu vandeniu, palaukti kol pritrauks ir išmaišyti. Ant viršaus uždėti didelį šaukštą plombyro ledų ir pašlakstyti likeriu. Papuošti greikiško riešuto branduoliu. 44. MOKA SU KAKAVA Reikia 4 gabaliukų rudojo cukraus, šaukšto kakavos miltelių, 2 šaukštų tirpios kavos, druskos ant peilio galo, 250 ml vandens, 250 ml pieno, 2 šaukštelių vanilinio cukraus. Cukrų, kakavą, kavą ir druską užpilti 100 ml verdančio vandens. Likusį vandenį išmaišyti su pienu ir užvirinti. Supilti į kavos ir kakavos mišinį. Gėrimą išpilstyti į puodelius ir pabarstyti vaniliniu cukrumi. 45. KARŠTAS ŠOKOLADAS Vienai porcijai : 70 g pieno, 70 g (1 plytelės) juodojo šokolado, 70 g grietinėlės, aitriosios paprikos pagal skonį. Šokolado plytelę sulaužykite gabalėliais ir sumeskite į užvirusį pieną. Maišykite. Kai ištirps, supilkite grietinėlę, dar pamaišykite ir pavirkite minutę. Supilkite į karštus puodelius, juos galite pašildyti. Tiekiant apibarstyti aitriąja paprika. PADAŽĖLIAI PADAŽAI TEŠLOJE KEPTI SVOGŪNŲ ŽIEDAI 1 kg svogūnų, 2 stiklinės aliejaus. Tešlai: 1,5 stiklinės miltų, stiklinė pieno, stiklinė sauso baltojo vyno, 1 kiaušinis, po žiupsnelį druskos ir maltų juodų pipirų.Padažui: stiklinė neriebaus majonezo, 4 skiltelės česnako, saujelė svogūnų laiškų. Svogūnų laiškus nulupkite, supjaustykite stambiais griežinėliais ir išdalykite žiedais. Paruoškite tešlą: į miltus supilkite pieną, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Tešlą atskieskite vynu iki tirštos grietinės konsistencijos. Svogūnų žiedus pavilgykite tešloje ir iškepkite karštame aliejuje. Paruoškite padažą: česnakus nulupkite ir sutrinkite. Svogūnų laiškus susmulkinkite ir sumaišykite su česnaku bei majonezu. SVOGŪNŲ IR OBUOLIŲ PADAŽAS Obuolys, svogūnas, 6 šaukštai majonezo, 200 g liesesnės grietinės, 3 šaukštai kapotų petražolių, šaukštas citrinų sulčių, 2 šaukšteliai cukraus, 1,5 šaukštelio salotų prieskonių, druskos. Obuolį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, apšlakstykite citrinų sultimis. Sudėkite itin smulkiai supjaustytą svogūną, išmaišykite. Į grietinę supilkite majonezą, cukrų, prieskonius, petražoles, pasūdykite. Sudėkite obuolį ir svogūną, išmaišykite. Papuoškite petražolių šakele. PAPRIKOS PADAŽAS 200 g natūralaus jogurto, 2 pomidorai, žalioji arba raudonoji paprika, svogūnas, raugintas agurkas, 3 skiltelės česnakų, šaukštas citrinų sulčių, šaukštelis paprikos prieskonių, 3 – 4 lašai ,,Tabasco“ padažo, druskos. Pomidorus nuplikykite ir supjaustykite kubeliais. Papriką nuplaukite, išimkite sėklytes, sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite mažais kubeliais. Visas daržoves užpilkite jogurtu, sumaišytu su citrinų sultimis, paprika, trintu česnaku, keliais lašeliais padažo. Viską gerai išmaišykite. SOTUSIS PADAŽAS 300 g virtų ryžių, 200 g kumpio, skardinė konservuotų kukurūzų, 5 šaukštai majonezo, poro laiškas, skardinė ananasų, druskos pipirų. Kumpį supjaustykite kubeliais, ananasą – smulkiais gabaliukais. Į dubenį sudėkite ryžius, kukurūzus, kumpį, ananasus, užpilkite majonezu, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. ČESNAKINIS PADAŽAS SU JOGURTU Česnako galvutė, 300 g natūralaus jogurto, šviežias agurkas, kelios petražolių šakelės, šaukštelis citrinų sulčių, žiupsnelis cukraus, druskos, pipirų. Nuluptas česnakų skilteles sugrūskite specialia trintuve. Agurką nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles sukapokite. Viską sudėkite į jogurtą, supilkite citrinų sultis, įberkite cukraus, druskos, pipirų, ir gerai išmaišykite. Tinka karštiems, šaltiems patiekalams. 46. KAVA SU CINAMONU 8 kupini šaukšteliai šviežiai maltos kavos, 2 šaukšteliai cinamono, 1,5 karšto pieno, 8 gabalėliai cukraus. Maltas pupeles kartu su cinamonu užplikyti tokiu vandens kiekiu, kad išeitų stipri kava. Į stiklinius puodelius įdėti po 2 gabalėlius cukraus, įpilti kavos bei karšto pieno. Ant viršaus užpilti iki putų išplakto likusio pieno.
|
|
| |
arija |
Žinutė parašyta: Penktadienis, 2009-01-30, 10:25:33 | Nr. # 11 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-10-31
vieta: Kretinga
vaikai: Dukrytė ir sūnytis
dovanėlės: 21
laimėjimai:
|
Jurgute Jurgute, na kaip sugundei 
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Penktadienis, 2009-01-30, 11:11:02 | Nr. # 12 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
Vakar tvarkiau savo el. paštą ir radau tuos receptus, kur kažkada buvau susirinkusi...tai galvoju paviešinsiu...
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2010-01-19, 09:00:23 | Nr. # 13 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
KAKAVA SU PIENO PUTA - stiklinė pieno - šaukštelio cukraus ir kakavos - gabaliuko baltojo šokolado - juodojo šokolado drožlių Pieną pakaitinkite, bet neužvirkite. Pusę jo užpilkite ant kakavos miltelių su cukrumi, dėkite tarkuotą šokoladą. Likusį pieną plakite plakikliu, kol susidarys putos. Kuo riebesnis pienas, tuo standesnė bus puta. Putą dėkite ant paruoštos kakavos. Ją galima pabarstyti juodojo šokolado drožlėmis.
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2010-01-19, 09:01:19 | Nr. # 14 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
UGNINIS ŠOKOLADAS - 200 g juodojo šokolado - 5 puodelių grietinėlės arba pieno - ankštinio pipiro - šaukštelio cinamono - šiek tiek cukraus arba medaus - vanilės - susmulkintų migdolų arba kitokių riešutų Pipirą perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir įdėkite į verdantį vandenį (jo reikia 2 puodelių). Virkite kol liks tik vienas puodelis skysčio.Tuomet išgriebkite pipirą, vandenį nukoškite. Kitame inde sumaišykite grietinėlę arba pieną su vanile ir cinamonu. Ir kaitinkite, kol prie sienelių pasimatys burbuliukų. Tada sudėkite šokoladą ir cukrų (arba medų) ir maišykite, kol masė taps vientisa. Nukaiskite ir po truputį pilkite vandenį, kuriame virė pipiras. Vis paragaukite, kad nebūtų per aštru.
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Antradienis, 2010-01-19, 09:01:49 | Nr. # 15 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
KARŠTOS SULTYS - 1 litras obuolių sulčių - 0,5 litro juodųjų serventų sučių - cinamono lazdelės - 5 gvazdikėlių - 50 g cukraus - 60 g razinų - 3 mandarinų Supilkite visas sultis, dėkite cinamoną, gvazdikėlius, cukrų ir virkite 5 min. Tada nukoškite, suberkite razinas bei mandarinus ir patiekite.
|
|
| |
Vėja |
Žinutė parašyta: Trečiadienis, 2010-01-27, 16:34:03 | Nr. # 16 |
ištikima klubo narė
nuo: 2008-11-25
|
Karšto vyno gėrimas su cinamonu -butelio vyno "Voruta" (0,75 l) - 1 cinamono lazdelės - 6 kvapiųjų pipirų (smulkintų) - 1 apelsino žievelės - 70 g cukraus arba medaus Vyną supilkite į indą, kuriame šildysite, sudėkite laužytas cinamono lazdeles, nupjautą apelsino žievelę. Šildykite, kol pradės kilti garai, tik jokiu būdu neužvirinkite. Tada išjunkite viryklę ir uždengusi leiskite 15 - 20 min. pastovėti, kad prieskoniai paskleistų aromatą. Prieš pateikdama į stalą vėl pašildykite, sudėkite medų ir palaukite, kol jis ištirps, ir išmaišykite. Medumi saldintas karštas vynas bus sunkesnis, bus juntamas medaus skonis, vynas neteks skaidrumo. Jei saldinsite cukrumi, gėrimas bus lengvesnis, nepraras skaidrumo. Jei saldinsite ruduoju cukrumi, jusite karamelės skonį. Saldinant nereikėtų persistengti, nes vynui vėstant saldumas labiau išryškėja. Paprastai rekomenduojama į 1 l vyno dėti 100 g cukraus.
|
|
| |
|
|
|